top of page

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί με μαζική εξαφάνιση έως το 2300 την θαλάσσια ζωή

Η κλιματική αλλαγή, που οδηγεί μεταξύ άλλων στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αυξάνει τον κίνδυνο μαζικής εξαφάνισης θαλάσσιων ειδών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες (28/04) στο επιστημονικό περιοδικό, Science, με τίτλο «Avoiding ocean mass extinction from climate warming» (δείτε εδώ).



Ειδικότερα, βάσει του σεναρίου υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους, η υπερθέμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαφάνιση των θαλάσσιων ειδών έως το 2300, γεγονός που θα συγκρινόταν με τις πέντε προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας, σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η λεγόμενη “Great Dying”, 252 εκ. χρόνια πριν, καθώς τότε εξαφανίστηκε το 90% των ειδών της θαλάσσιας ζωής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε πυροδοτήσει εκρήξεις ηφαιστείων, από τους ωκεανούς χάθηκε οξυγόνο και τα θαλάσσια είδη υπέκυψαν από θερμικό στρες, ασφυξία ή και από τα δύο.



«Οι επιλογές μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο», σχολίασε ο Δρ. Deutsch, ένας από τους δύο συγγραφείς της εν λόγω μελέτης. Διατηρώντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, οι πιθανότητες μαζικής εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής θα μειώνονταν περισσότερο από 70%.


Πέρυσι, σημειώθηκαν στους ωκεανούς η υψηλότερη θερμοκρασία και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να καταγράφει δεδομένα. Παράλληλα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώνονται δραματικά.


Παρ' όλα αυτά, τα κράτη απέχουν ακόμα πολύ από το να αποτρέψουν την καταστροφή, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, παρά τις προειδοποιήσεις και εκκλήσεις των ειδικών.

bottom of page