top of page

Η έκθεση του IPCC για την κλιματική κρίση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Κρίσιμη είναι η επισήμανση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) –υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- στην πρόσφατη έκθεσή της (σ.σ. δημοσιεύτηκε 9 Αυγούστου 2021), στην οποία τονίζεται ότι η ευθύνη του ανθρώπου για την κλιματική κρίση είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς επίσης και ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός, που επιδεινώνεται τάχιστα.



Εκτεταμένες και ταχείες αλλαγές στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς, στην στεριά έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και μάλιστα το μέγεθος αυτών των αλλαγών δεν έχει προηγούμενο. Το γεγονός της κλιματικής αλλαγής οδηγεί μεταξύ άλλων σε ακραία καιρικά φαινόμενα (κυκλώνες, ξηρασίες, πολύ υψηλές θερμοκρασίες κ.ά.) σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.


Σύμφωνα με καθένα από τα πέντε σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση, η παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον έως το 2050. Ο 1,5 βαθμός και οι 2 βαθμοί Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, θα ξεπεραστούν κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, εκτός και αν δραστικές μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου λάβουν χώρα. Ενδεικτικά, οι σημερινές θερμοκρασίες συγκρίνονται με τα επίπεδα που υπήρχαν περίπου 125.000 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Μεσοπαγετωνικής Εποχής. Η συγκέντρωση δε του διοξειδίου του άνθρακα δεν έχει υπάρξει τόσο υψηλή εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.



Τα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση ακόμα και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συγκρατηθεί στον 1,5°C. Όμως, με αύξηση στους 2°C, οι αλλαγές στην ένταση θα φτάσουν τουλάχιστον στο διπλάσιο, και στους 3°C στο τετραπλάσιο, σε σύγκριση με τις αλλαγές στον 1,5°C.


Η Αρκτική προβλέπεται ότι δεν θα έχει σχεδόν καθόλου πάγο τουλάχιστον μία φορά πριν το 2050, ακόμα κι αν παραμείνουμε στον 1,5°C αύξηση της θερμοκρασίας από τα προβιομηχανικά επίπεδα.


Βέβαιο είναι ότι ορισμένα δεδομένα είναι μη αναστρέψιμα και οι αλλαγές αυτές, που σε πολύ μεγάλο βαθμό προκάλεσε ο άνθρωπος, θα μας ακολουθούν σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, είναι ακόμα εφικτό, με άμεσες και γενναίες αποφάσεις, να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5°C, καταλήγει η έκθεση του IPCC.


Μπορείτε να βρείτε την έκθεση πατώντας εδώ

bottom of page