top of page

Υδροηλεκτρική ενέργεια: Η πρώτη ανανεώσιμη μορφή ενέργειας

Το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου τέθηκε μερικώς σε λειτουργία –τον Ιούλιο του 2022 θα λειτουργήσει πλήρως- σήμερα (28/06), στην Κίνα. Πρόκειται για το εργοστάσιο Μπαϊχετάν, το οποίο βρίσκεται στις νοτιοδυτικές επαρχίες Σετσουάν και Γιουνάν πάνω στον ποταμό Γιανγκτσέ.



Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 χρόνια και το φράγμα του οποίου έχει ύψος 289 μέτρα, αναμένεται να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες 500.000 ανθρώπων. To πρώτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο είναι εκείνο των «Τριών Φαραγγιών», που επίσης βρίσκεται στην Κίνα και στον ποταμό Γιανγκτσέ. Θεωρείται ότι το νέο αυτό πρότζεκτ θα συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης από την Κίνα της κλιματικής ουδετερότητας.


Μέσω της κίνησης του νερού παράγεται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Στα τέλη του 19ου αιώνα η υδροηλεκτρική ενέργεια άρχισε να αξιοποιείται ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 1879 κατασκευάστηκε το πρώτο εμπορικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν την κίνηση του νερού (νερόμυλοι), για να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους και όχι μόνο.


Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί ανά τον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ινδία και η Ρωσία. Εκτιμάται, επίσης, ότι παγκοσμίως λειτουργούν 62,500 υδροηλεκτρικά εργοστάσια.


Βεβαίως, στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αν και προσφέρουν αρκετά οφέλη, παρατηρούνται αδυναμίες, αφού η κατασκευή τους συνεπάγεται περιβαλλοντικό αντίκτυπο και μπορεί να επηρεάσει, παράλληλα, αρνητικά την ζωή των κατοίκων ενός τόπου (π.χ. επηρεάζει την αλιεία).


H υδροηλεκτρική ενέργεια παραμένει η πρώτη σε ισχύ και παραγωγή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις. Το 2013 ήταν έτος ρεκόρ για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όμως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της επιβράδυνσης σχετικών έργων από την Κίνα και την Βραζιλία, δεν σημειώνεται ίδια πρόοδος.



bottom of page