top of page

Έως το 2050 216 εκ. άνθρωποι δύνανται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες

Μέχρι το 2050, αν δεν παρθούν και εφαρμοστούν μέτρα για την κλιματική κρίση, 216 εκ. άνθρωποι από έξι περιοχές πρόκειται να μετακινηθούν εντός των χωρών τους και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των ατόμων που είναι δυνητικοί κλιματικοί πρόσφυγες θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% (αντί 216 εκ. ανθρώπων να μετακινηθούν, τελικά, 44 εκ.), εάν γενναίες αποφάσεις γίνουν πράξη. Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα εξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα –και δημοσίευσε προχθές (13/09)- σε μελέτη («Groundswell Part 2»), που εκπόνησε.



Τρία χρόνια πριν, η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πρώτο μέρος της μελέτης της με ίδιο τίτλο, είχε προβλέψει πως έως το 2050 θα αναγκαστούν να μετακινηθούν από τους τόπους τους 143 εκ. άνθρωποι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι δυνητικά κλιματικοί πρόσφυγες, όμως, έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μέσα σε μόλις τρία χρόνια.


Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις καλλιέργειες, την διαθεσιμότητα του νερού, προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας και επομένως μπορεί να καταστήσει μη βιώσιμη (οικονομικά ή εν γένει) την ζωή σε περιοχές. Από τους 216 εκ. ανθρώπους που δυνητικά είναι κλιματικοί πρόσφυγες, οι 85,7 εκ. ενδέχεται να προκύψουν από την νότια Αφρική, από την ανατολική Ασία και τις χώρες που «βρέχονται» από τον Ειρηνικό Ωκεανό 48,4 εκ., από την νότια Ασία 40,5 εκ., από την βόρεια Αφρική 19,3 εκ., από την Λατινική Αμερική 17,1 εκ. και από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία 5,1 εκ. άνθρωποι.



Δεδομένης της πιθανότητας αυξημένων ροών κλιματικών προσφύγων, κάποιες περιοχές του κόσμου θα γίνουν «hotspots» υποδοχής τους και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους πληθυσμούς. Από τα δυτικά και ανατολικά τμήματα του Νείλου, για παράδειγμα, εκείνα όμως που διαπερνούν την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρειας, θα μετακινηθούν άνθρωποι προς άλλες πιο περιβαλλοντικά φιλικές περιοχές, μεταξύ των οποίων το Κάιρο και η Τρίπολη (Λιβύη).


Υπάρχει χρόνος, για να αποφύγουμε τις προσφυγικές ροές, λόγω της κλιματικής κρίσης, εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μισά του αιώνα, όμως πρέπει να δράσουμε τώρα…


Groundswell Part II
.pdf
Download PDF • 28.29MB

bottom of page