top of page

Πέτρος Κόκκαλης: Καλωσορίζουμε την απόφαση για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

Updated: Nov 26, 2019



Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαγορευθεί η χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα, αναδευτήρες ποτών και αλιευτικά εργαλεία, καλωσορίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

«Δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που από μόνα τους αποτελούν το 50% της ρύπανσης από πλαστικά, θα είναι σύντομα παρελθόν. Αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην αναστροφή της ακραίας δηλητηρίασης της θάλασσας», τονίζει ο κ. Κόκκαλης, συμπληρώνοντας:

«Είναι βέβαιο ότι, υιοθετώντας την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά, η οποία αποτελεί μέρος της στροφής προς την κυκλική οικονομία, όχι μόνο θα έχουμε καθαρότερες θάλασσες και παραλίες αλλά θα δημιουργηθούν και ευκαιρίες ανάπτυξης και καινοτομίας για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Στόχου 14 «Ζωή στο νερό», η πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ», την οποία εκπροσωπώ, συμμετέχει στον αγώνα για την προστασία της θάλασσας από τα πλαστικά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τις δικές μας δυνάμεις, συμβάλαμε σε αυτή τη φιλόδοξη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περασμένο φθινόπωρο με τη διοργάνωση του 24ωρου hackathon «Climathon Piraeus», το οποίο είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό και τη διερεύνηση τρόπων συλλογής του, επανάχρησης ή/και ανακύκλωσής του, με τρόπο που να δημιουργεί αξία σε τοπικό επίπεδο. Ας μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για το μέλλον της Ευρώπης».

Στο «Climathon Piraeus», που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, με στόχο να οραματιστούν, να συν-σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που να αφορούν την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο. Μέσω αυτού αναδείχθηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σχετικά με τη συλλογή των πλαστικών από τη θάλασσα και τις ακτές, τη συλλογή των χαμένων διχτυών καθώς και την επανάχρηση του πλαστικού. Οι νικήτριες ομάδες αυτή τη στιγμή λαμβάνουν υποστήριξη για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους ιδεών στο πλαίσιο του προγράμματος επώασης της Πρωτοβουλίας BlueGrowth, την οποία υλοποιεί η Aephoria.net για τον Δήμο Πειραιά.

bottom of page