top of page

74 χρόνια από το τέλος του Β΄ΠΠ: πρό(σ)κληση της εποχής μας να αλλάξουμε την πορεία του κόσμου!

Updated: Nov 26, 2019

Η 9η Μαΐου 1945 είναι η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ημέρα που ηττήθηκε ο ναζισμός από τις συμμαχικές δυνάμεις, που έδωσαν τέλος στον εφιάλτη των 50 εκατομμυρίων νεκρών και των ανυπολόγιστων καταστροφών φυσικών πόρων και εθνικών οικονομιών δεκάδων χωρών.

Όλα άρχισαν 12 χρόνια νωρίτερα, όταν ο Χίτλερ αναδείχθηκε καγκελάριος και οι ναζί κατέκτησαν την εξουσία στην Γερμανία, όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, μετά από εκλογές!


Από το 1933 έως το 1945 η ανθρωπότητα μπήκε σε μια δίνη όπου οι δυνάμεις του σκότους ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αποσκοπώντας στην κατάκτηση του κόσμου, την υποταγή, την εξάλειψη ή τον εξανδραποδισμό όλων των ανθρώπων, όλων των φυλών, όλων των λαών. Αντιστάθηκαν όμως με σθένος, ενωμένες, οι δημοκρατικές και οι κομουνιστικές χώρες, παραμέρισαν την αντιπαλότητά τους και κατόρθωσαν να νικήσουν τον ναζισμό, επιστρατεύοντας πλήρως όλες τις δυνάμεις των κοινωνιών τους, την οικονομία και την επιστήμη. Σε αυτά τα 12 χρόνια, η ανθρωπότητα, μέσα από την σφοδρή αυτή σύγκρουση κατόρθωσε να ακυρώσει το σχέδιο της ναζιστικής επιβολής, καταβάλλοντας όμως τεράστιο φόρο αίματος.


Σήμερα, η ανθρωπότητα, ευτυχώς, βιώνοντας εποχή σχετικής ειρήνης, έχει το ιστορικό καθήκον και την πρόκληση να αποκρούσει και να αντιστρέψει την πορεία του κόσμου μας προς την καταστροφή και την αυτοεξαφάνιση, επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις στη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χωρίς να πρέπει να καταβληθεί φόρος αίματος.


Στα επόμενα 12 χρόνια οι λαοί της γης, οι λαοί τη Ευρώπης, έχουμε την υποχρέωση να αλλάξουμε την πορεία του κόσμου, να αλλάξουμε εντέλει τον κόσμο. Με οδηγό τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ, καλώντας να υλοποιηθούν μέχρι το 2030, και την Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε και οφείλουμε να συστρατευθούμε για τον μεγάλο στόχο της Αλλαγής της Πορείας του Κόσμου μας και την στροφή προς την βιωσιμότητα, την συλλογική ευημερία, την εδραίωση της ειρήνης, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους επί γης.


Για να αλλάξουμε την πορεία του κόσμου χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία, στη κοινωνία και στην πολιτική. Αλλαγές που είναι εφικτές και θα φέρουν μια συλλογική βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κυρίως όμως χρειαζόμαστε ένα νέο παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα, με προοδευτική ιδεολογία για την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την διασφάλιση της δημοκρατίας για έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες και όλους.


Ποτέ ξανά φασισμός.

Αγώνας ενάντια στη κλιματική αδράνεια.

Εμπρός για την μεγάλη αλλαγή του κόσμου!

bottom of page