top of page

Αντικολλητικό τηγάνι: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία;



Αυξημένη έκθεση του ανθρώπου σε ουσίες που έχουν αντικολλητικές ιδιότητες (και χρησιμοποιούνται σε μαγειρικά σκεύη), διαπίστωσε έκθεση του ΑΠΘ σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιώντας ότι "τα επίπεδα έκθεσης είναι τέτοια που μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία".


Η έρευνα, στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος βιοπαρακολούθησης, διεξήχθη στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ENVELAB.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, που ανακοινώθηκαν σε Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο, υπάρχει "μια σχετικά αυξημένη έκθεση του ανθρώπου σε ουσίες που έχουν είτε αντικολλητικές ιδιότητες (όπως το Teflon ή άλλες με παρόμοιες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σε μαγειρικά σκεύη), είτε πρόκειται για επιβραδυντικά φλόγας".


"Τα επίπεδα έκθεσης είναι τέτοια που μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ENVELAB και του Κέντρου Έρευνας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.


Οι πλαστικοποιητές, φθαλικοί εστέρες που βρίσκονται σε πολλές συσκευασίες και σε προϊόντα με πλαστικές ιδιότητες, αλλά και οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντικολλητικά σκεύη και τα επιβραδυντικά φλόγας συνδέονται με διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας, ανοσολογική δυσλειτουργία, υψηλή χοληστερόλη, ακόμη και καρκίνο.


Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της τρίχρονης βιοπαρακολούθησης πληθυσμών σε πάνω από δέκα χώρες της Ευρώπης, οι πλαστικοποιητές βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ συνδέονται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ.


"Η έκθεση του πληθυσμού σε χημικά είτε με τον αέρα είτε μέσω των προϊόντων που καταναλώνουν σχετίζεται άμεσα με την οικονομική του κατάσταση. Στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας, την οποία συντόνισε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και στην οποία συμμετείχαν 100 χώρες, συσχετίσθηκε το ΑΕΠ μιας χώρας με την έκθεση του πληθυσμού της στους πλαστικοποιητές. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Ελβετίας είναι οι λιγότερο εκτεθειμένοι στους πλαστικοποιητές, ενώ αντίθετα είναι αυξημένα τα ποσοστά έκθεσης στη Λιθουανία και την Εσθονία. Η χώρα μας κατατάσσεται στις μεσαίες θέσεις" δήλωσε ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.


bottom of page