top of page

COP25: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις




COP25: Δύο μόλις μήνες μετά τη σύγκληση της μεγάλης Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τι μπορούμε να αναμένουμε από την COP25;


COP25: Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Μαδρίτη η 25η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25), όπου η παγκόσμια κοινότητα συζητά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που συμβαίνει τώρα: Ο πλανήτης είναι ήδη θερμότερος κατά 1,1 ° C από ό, τι στην έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στον κόσμο και στις ζωές των ανθρώπων. Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, τότε οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4 έως 3,9 ° C αυτόν τον αιώνα, γεγονός που θα έχει καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.


Ακολουθούν 5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την COP25: Τί είναι και πώς θα βοηθήσει, πού διεξάγεται και γιατί, ποιοι συμμετέχουν, γιατί είναι σημαντική, τί θα αποφασιστεί φέτος. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις που δίνει ο Guardian, σε σχετικό δημοσίευμα.


Τι είναι η COP - Και πώς θα βοηθήσει;


Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συναντιούνται κάθε χρόνο για να διαμορφώσουν μια παγκόσμια απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών του 1992 για την Κλιματική Αλλαγή, κάθε χώρα του πλανήτη είναι υποχρεωμένη να "αποφεύγει επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές" και να βρίσκει τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως με δίκαιο τρόπο.


Πού διεξάγεται;


Η φετινή COP χρειάστηκε μια διάσωση της τελευταίας στιγμής. Η Κόστα Ρίκα ήθελε να φιλοξενήσει την εκδήλωση, αλλά δεν διέθετε τους πόρους, οπότε ανέλαβε η πλουσιότερη οικονομία κατά κεφαλήν στη Λατινική Αμερική, η Χιλή. Όλα ήταν έτοιμα για μια COP τον Δεκέμβριο στο Σαντιάγκο, ωστόσο οι αναταραχές και μια πολιτική κρίση, ανάγκασαν την COP να μετακινηθεί. Η ισπανική κυβέρνηση - παρά το γεγονός ότι είχαν διακηρυχθεί γενικές εκλογές - προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την COP στη Μαδρίτη.


Η αλλαγή της χώρας διεξαγωγής της COP προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους, κυρίως για τη νεαρή ακτιβίστρια Γκράτα Τούνμπεργκ, η οποία βρισκόταν στις ΗΠΑ και ήθελε να διασχίσει τον Ατλαντικό με ένα μη ρυπογόνο μέσο μεταφοράς, όπως το αεροπλάνο.


Παράλληλα, οι λατινοαμερικανοί θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να επιδείξουν τον ζωτικό τους ρόλο στη μείωση των εκπομπών, ενώ η Βραζιλία μπορεί να ξεφύγει της προσοχής για τις πρόσφατες κινήσεις της ως προς την εκμετάλλευση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.


Ποιοί βρίσκονται εκεί


Δεν συμμετέχουν ηγέτες του κόσμου.


Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου, διευθύνουν οι υπουργοί περιβάλλοντος, με τη βοήθεια υπαλλήλων του ΟΗΕ. Σχεδόν κάθε χώρα αναμένεται να στείλει έναν εκπρόσωπο για το δικαίωμα ψήφου σε επίπεδο γραμματέα περιβάλλοντος, ενώ οι μεγάλες οικονομίες θα έχουν εκτεταμένες αντιπροσωπείες.


Γιατί είναι σημαντικές οι COPs;


Οι COPs αποτελούν το μοναδικό βήμα για την κλιματική κρίση, όπου οι απόψεις και οι ανησυχίες της φτωχότερης χώρας έχουν την ίδια βαρύτητα με εκείνες των μεγαλύτερων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συναίνεση.


Τί θα συμφωνηθεί φέτος;


Το κύριο θέμα προς συζήτηση είναι μια διάταξη στη συμφωνία του Παρισιού, γνωστή ως άρθρο 6, που θεσπίζει την ίδρυση ενός εθελοντικού συστήματος αγορών άνθρακα, που οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές και να χρηματοδοτήσουν μέτρα που μειώνουν τις εκπομπές στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Οι αγορές άνθρακα υπάρχουν από το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997. Η βασική ιδέα είναι ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν τους στόχους τους, αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα που απονεμήθηκαν σε έργα που μειώνουν τις εκπομπές στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, τα πλούσια έθνη αγόραζαν για τον εαυτό τους χρόνο και τα φτωχότερα έθνη πήραν χρήματα για να τα βοηθήσουν στο δρόμο προς ένα πράσινο μέλλον. Αλλά ο μηχανισμός είχε βασικές ατέλειες - με πάρα πολλές εύκολες πιστώσεις που υποτίμησαν το σύστημα.


Η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της αγοράς άνθρακα. Έκτοτε δεν έχει ανακάμψει πλήρως και σήμερα τα σχέδια για τη μείωση του άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο πιθανό να βασίζονται σε συμβατικές εισπράξεις κεφαλαίων ή ενισχύσεις στο εξωτερικό.


Η αναβίωση των αγορών άνθρακα, μέσω του άρθρου 6, θεωρείται αξιόλογος στόχος από πολλούς, που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση του για το Κλίμα. Η εμπορία θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην άντληση κεφαλαίων για την αποτροπή της αποψίλωσης.


Για μερικούς ακτιβιστές, ωστόσο, αυτό είναι μια απάτη, που στοχεύει στο να επιτρέπει στις πλούσιες χώρες να συνεχίζουν την καύση ορυκτών καυσίμων, ενώ πληρώνουν τις φτωχές χώρες για να καθαρίσουν. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για αντισταθμίσεις άνθρακα, χρειαζόμαστε τώρα απόλυτες περικοπές εκπομπών. Ο συμψηφισμός είναι απαράδεκτος ενόψει της κλίμακας και του ρυθμού των απαιτούμενων μειώσεων των εκπομπών και θα αντιταχθούμε στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα ", λέει ο Juan Pablo Osornio της Greenpeace.


bottom of page