top of page

Η εμπνευστική ομιλία του David Attenborough στην COP26

Ο David Attenborough προέτρεψε τους παγκόσμοιους ηγέτες από το βήμα της διάσκεψης #COP26 να «παρακινηθούν από την ελπίδα όχι από τον φόβο».




Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην τελετή έναρξης της διάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας, ο ραδιοτηλεοπτικός αστέρας και ιστορικός της φύσης είπε ότι η ανθρωπότητα ήταν «ήδη σε μπελάδες». Κάλεσε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες και τους αρχηγούς κρατών που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής αυτές τις δύο εβδομάδες να δεσμευτούν για διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το χαμηλότερο από τα δύο όρια που ορίζονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.


Ο Attenborough είπε: «Όλα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία 10.000 χρόνια, μας έχουν επιτραπεί λόγω της [κλιματικής] σταθερότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Η παγκόσμια θερμοκρασία δεν έχει κυμανθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περισσότερο από συν ή πλην ένα βαθμό Κελσίου – μέχρι τώρα». Και συνέχισε: «Είμαστε ήδη σε μπελάδες. Η σταθερότητα στην οποία βασιζόμαστε όλοι σπάει. Αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία ανισότητας αλλά και αστάθειας. Σήμερα εκείνοι που έχουν κάνει τα λιγότερα για να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Τελικά, όλοι μας θα αισθανθούμε τις συνέπειες, μερικές από τις οποίες είναι αναπόφευκτες. Έτσι πρόκειται να τελειώσει η ιστορία μας; Μια ιστορία για το πιο έξυπνο είδος θα καταδικαστεί από αυτό το υπερβολικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό της αποτυχίας του να μην μπορεί να δει τη μεγαλύτερη εικόνα για την επιδίωξη βραχυπρόθεσμων στόχων;»


Τέλος, απεύθυνε ολοένα αυξανόμενες εκκλήσεις προς τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τη δέσμευση για το όριο θερμοκρασίας στον 1,5 C και κάλεσε τους νέους να «ξαναγράψουν την ιστορία μας».


«Ίσως το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον κάποια φανταστική μελλοντική γενιά αλλά οι νεοί του σήμερα, ίσως αυτό να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να ξαναγράψουμε την ιστορία μας».

bottom of page