top of page

IEA: Tα φωτοβολταϊκά μπορούν να έχουν την μερίδα του λέοντος στην εγκατάσταση ισχύος μέχρι το 2026

Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν εγκριθεί παγκοσμίως κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις σε «καθαρή» ενέργεια ύψους 480 δις δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη (πατήστε εδώ) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (01/12).



Για επενδύσεις που αφορούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα αντιστοιχούν 144 δις δολάρια, περισσότερα από άλλες επενδύσεις σχετικές με την «πράσινη» ενέργεια. Ακολουθούν οι επενδύσεις για την δημόσια συγκοινωνία, ύψους 94 δις δολαρίων και εκείνες για ηλεκτροκίνητα οχήματα (ή ευρύτερα οχήματα χαμηλών ρύπων) και υποδομές φορτιστών, ύψους 79 δις δολαρίων. Από την άλλη, η πυρηνική ενέργεια έχει λάβει 9 δις δολάρια, για τα υδροηλεκτρικά, την γεωθερμική ενέργεια και την βιοενέργεια έχουν δαπανηθεί 3,5 δις δολάρια και για τα βιοκαύσιμα 3 δις. Επιπλέον, για το υδρογόνο έχουν ήδη ξοδευτεί 30 δις δολάρια.



Ο IEA εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα λάβουν την μερίδα του λέοντος μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφορικά με την χρηματοδότηση. Τα ποσά για τα φωτοβολταϊκά θα διοχετευθούν κυρίως στην Κίνα, στην Ν. Κορέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον Οκτώβριο του 2021 σχεδόν τα 3/4 των δημοσίων επενδύσεων στην «καθαρή» ενέργεια έχουν διοχετευθεί στην Ευρώπη, στην Ασία και στην βόρεια Αμερική.


Ακόμα, 42 δις δολάρια δημοσίων χρημάτων θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 380 δις δολαρίων. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον εγκατάσταση ισχύος 380 GW ΑΠΕ μέχρι το 2026 και η συμεμτοχή των φωτοβολταϊκών, κατά την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, υπολογίζεται -με βάση τα σχέδια των κρατών- γύρω στο 90% αυτής της ισχύος.

bottom of page