top of page

Κίνδυνος νέων πανδημιών μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Μέσα στα επόμενα 50 περίπου χρόνια, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες ιούς στο να μεταπηδήσουν από θηλαστικό σε θηλαστικό, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες (28/04), στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», με τίτλο «Climate change increases cross-species viral transmission risk» (δείτε εδώ). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κάποιος από αυτούς να μεταπηδήσει στον άνθρωπο και να ξεσπάσει, έτσι, μία πανδημία.



Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερθέμανση του πλανήτη και η απώλεια της βιοποικιλότητας, που διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ των ειδών, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης νέων ιών και ασθενειών.


Μεταξύ των 3,139 ειδών, που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες κατέληξαν σε περισσότερα από 4,000 παραδείγματα, στα οποία ιοί θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν από ένα είδος σ' ένα άλλο από σήμερα έως το 2070. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς ποιοί ιοί ενδέχεται να μεταπηδήσουν και σε ποιά είδη. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως τουλάχιστον 10,000 ιοί έχουν την ικανότητα, σήμερα, να μολύνουν τους ανθρώπους, αν και η συντριπτική πλειονότητα αυτών, προς το παρόν, μολύνει τα άγρια θηλαστικά.



Οι νυχτερίδες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, λόγω της μοναδικής τους ικανότητας όσον αφορά στην διασπορά ιών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτές τις μεταδόσεις. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι νυχτερίδες θα μετακινηθούν σε περιοχές με κατάλληλο γι' αυτές κλίμα και θα συναντήσουν νέα είδη. Με αυτόν τον τρόπο, η μετάδοση των ζωονόσων θα ευνοηθεί.


Για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και να εξασφαλιστεί έως το 2050 η κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

bottom of page