top of page

Κλιματική αλλαγή και Τέχνη: Η ομορφιά που "θα σώσει τον πλανήτη" [pics]



Κλιματική αλλαγή και Τέχνη: Τις τελευταίες ημέρες, η φετινή Art Basel Miami βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω μιας μπανάνας. Το έργο τέχνης, των 120.000 δολαρίων, με μια μπανάνα κολλημένη σε ένα τοίχο με μία ταινία, έγινε μια ακαταμάχητη viral είδηση. Aκόμα περισσότερο δε όταν ένας άλλος καλλιτέχνης... την έφαγε.


Κλιματική αλλαγή και Τέχνη: Πέρα από την ανοησία, ωστόσο, η βιωσιμότητα ήταν ένα κυρίαρχο θέμα φέτος στην εικαστική φουάρ σύγχρονης τέχνης, που προσελκύει τους λάτρεις της τέχνης, συλλέκτες και φιλοξενεί εκατοντάδες VIP πάρτι. Γεγονός που είναι ειρωνικό, δεδομένου ότι η εβδομάδα τέχνης του Μαϊάμι είναι ίσως το πιο υπερβολικό event σύγχρονης τέχνης στην Αμερικής: μπουκάλα σαμπάνιας διασκορπίζονται σε όλη τη Νότια παραλία, με τους ντόπιους να μαζεύουν τα απορρίματα, αφότου έχουν φύγει οι διασημότητες και οι λάτρεις της τέχνης. Η κλιματική επείγουσα ανάγκη είναι παροούσα στον κύκλο της τέχνης, δακτυλοδείχνοντας τα γιοτ, τον πολυτελή τρόπο ζωής, τη ρύπανση των αυτοκινήτων και τα μπουκάλια νερού.


Είναι όμως ευπώλητη; Ένας επιμελητής λέει ότι η τέχνη διαμαρτυρίας δεν είναι εμπορική, αλλά οι καλλιτέχνες έχουν επενδύσει το χρόνο τους. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο νορβηγός καλλιτέχνης Thale Fastvold: "Η επιστήμη έχει ένα πρόβλημα επικοινωνίας που η τέχνη μπορεί να λύσει".


Ο Guardian παραθέτει μερικά έργα τέχνης, που πετυχαίνουν ακριβώς αυτό.


Το Πάρτι των Μηδενικών Αποβλήτων


Ίσως το πρώτο πάρτι τέχνης με μηδενικά απορρίμματα στο Μαϊάμι, με τοπικά τρόφιμα, βιοδιασπώμενα πλαστικά πιρούνια και ξύλινα πιάτα. Τα επιτραπέζια λουλούδια δόθηκαν στον τοπικό βοτανικό κήπο, ενώ τα τρόφιμα που απέμειναν στις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Λαμβάνοντας χώρα μέσα στο Βοτανικό Κήπο του Miami Beach, φιλοξενήθηκε από τον καλλιτέχνη Brooklyn Shinique Smith, ο οποίος δημιουργεί γλυπτά από μεταχειρισμένα ενδύματα. Στόχος ήταν να τιμηθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.

Μποτιλιάρισμα


Η δημιουργία του αργεντίνου καλλιτέχνη Leandro Erlich, τοποθετημένη στην παραλία South Beach, περιλαμβάνει 66 αυτοκίνητα φυσικού μεγέθους, κατασκευασμένα από άμμο, που συμβολίζουν το μποτιλιάρισμα. Το έργο, με τίτλο Order of Importance, επικεντρώνεται στην κλιματική επείγουσα ανάγκη. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η κλιματική κρίση απαιτεί άμεση δράση και ο Erlich ήθελε να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη δική μας ευθύνη για την προστασία του πλανήτη.

Το Μουσείο του Πλαστικού


Τοποθετημένο σε μια αίθουσα συνεδριάσεων ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, φιλοξενείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ωκεανών, Lonely Whale. Με οθόνες LED, βάθρα και γλυπτά, έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης. Ένα από τα έργα τέχνης είναι μια γιγαντιαία απόδειξη που περιγράφει με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα τα 200 δισ. δολάρια της βιομηχανίας μπουκαλιών νερού, είτε βοηθώντας παιδιά να αποφοιτήσουν από το σχολείο είτε να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών. Η κύρια κριτική εδώ είναι στα μπουκάλια νερού.


"Χρησιμοποιούμε 500 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης κάθε χρόνο, είναι ένας τρελός αριθμός", δήλωσε ο Dune Ives, εκτελεστικός διευθυντής της Lonely Whale. "Γνωρίζουμε ότι η αγορά των πλαστικών συσκευασιών θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 15 χρόνια. Για εμάς, αυτή η έκθεση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παρουσιάσουμε στον κόσμο την κλιματική επείγουσα ανάγκη, την ευημερία των ωκεανών και τα πλαστικά. Είναι εκεί, όπου οι άνθρωποι μπορούν αποφασίζουν και να έχουν άμεσο αντίκτυπο".

Κοραλλιογενής ύφαλος από το Everglades Art Lab


Ένα άλλο έργο που αναδεικνύει τη ρύπανση των ωκεανών είναι το Coral Projects: Everglades Art Lab, ένα έργο οικολογικής τέχνης της καλλιτέχνιδος από το Μπρούκλιν, Vanessa Albury. Μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών, χρησιμοποίησε το περίπτερο της για να προωθήσει ένα επερχόμενο υποβρύχιο έργο, όπου δημιουργεί έναν κοραλλιογενή ύφαλο από κεραμικό, γυαλί και επαναχρησιμοποιήσιμο αλουμίνιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Oracabessa Bay Fish Ιερό στην Τζαμάικα το επόμενο έτος. "Αυτό που έμαθα είναι ότι όλοι θέλουμε ο πλανήτης να είναι εντάξει και ότι όλοι θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στο θετικό αντίκτυπο", δήλωσε ο Albury. "Η ιδέα είναι ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει, φέρνει ανακούφιση".

James Clar


Τα εκθεσιακά περίπτερα τέχνης είναι δύο ειδών: είναι ζωγραφισμένα είτ ολόλευκα ή με έντονες εκρήξεις χρώματος. Ο καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη James Clar αποφάσισε να ακολουθήσει έναν τρίτο δρόμο. Η νέα του σειρά τέχνης που εστιάζει στο κλίμα του βρίσκεται σε ένα περίπτερο ζωγραφισμένο μπλε μέχρι τη μέση, συμβολίζοντας το αυξανόμενο επίπεδο στάθμης της θάλασσας, και το υπόλοιπο λευκό.


Έπιπλα από χαρτοπολτό


Στο φεστιβάλ τέχνης του Design Miami, η γκαλερί του Βερολίνου Functional Art Gallery ταρακούνησε. Τυπικά, οι γκαλερί σε οποιαδήποτε έκθεση τέχνης είναι είτε σχεδιασμός (έπιπλα ή φωτισμός) είτε τέχνη (πίνακες και γλυπτά). Σπάνια καλύπτουν και τα δύο. Η Functional Art Αυτού του Αιώνα σβήνει τη διαχωριστική γραμμή, με μια σειρά από καρέκλες που εστιάζουν στα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά ως το μέλλον της τέχνης και του σχεδιασμού.

Η Κατάρρευση του Κλίματος


Ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα τέχνης ήταν σε ένα ξενοδοχείο. Ο βραζιλιάνος καλλιτέχνης Rubem Robierb δημιούργησε ένα γλυπτό με πάγο που λιώνει, εμπνευσμένο από την ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg, που έδωσε πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη. Οι λέξεις "How Dare You", που είχαν σκαλιστεί σε δύο τόνους πάγου επέπλεαν στην πισίνα στο Shore Club South Beach, προτού λιώσουν. Αυτό το έργο τέχνης διήρκεσε μόνο οκτώ ώρες, όμως. Ποιό είναι το νόημα; "Εντυπωσιάστηκα από την ισχυρή και θαρραλέα ομιλία του Greta Thunberg στο ΟΗΕ - όταν το είδα, ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για τον πλανήτη μας, είπε ο Robierb. "Η αποστολή μου ως καλλιτέχνης είναι να ανοίγω δύσκολες συζητήσεις. Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο θέμα όλων των εποχών, διότι επηρεάζει κάθε ζωντανό ον της γης μας".


bottom of page