top of page

Κλιματική κρίση: 11.000 επιστήμονες προειδοποιούν για «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα»

Updated: Nov 13, 2019



Για "ανείπωτα βάσανα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης" προειδοποιούν περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη (climate emergency).


Στη διακήρυξη, που συνυπογράφουν, τονίζουν την ανάγκη να γίνει άμεσα μια ριζική στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, που επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


"Διακηρρύτουμε με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία ότι ο πλανήτης Γη αντιμετωπίζει κλιματική έκτακτη ανάγκη. Για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. (Αυτό) συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και αλληλεπίδρασης της παγκόσμιας κοινωνίας μας με τα φυσικά οικοσυστήματα " αναφέρουν.


Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, λένε οι επιστήμονες. "Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιταχύνεται ταχύτερα από ό, τι περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες. Είναι πιο σοβαρό από το αναμενόμενο, απειλεί τα φυσικά οικοσυστήματα και την τύχη της ανθρωπότητας".


Η διακήρυξη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience, βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 40 ετών (από το 1979 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα), τα οποία αφορούν πολλούς τομείς, όπως εκπομπές αερίων ρύπων, χρήση ενέργειας, θερμοκρασίες, αύξηση πληθυσμού, αποψίλωση δασών, τήξεις πάγων, ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κά.


Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι εκπομπές του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των ωκεανών, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία, η ανά κεφαλή παραγωγή κρέατος, η απώλεια δέντρων από τη Γη, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα και αρκετοί άλλοι δυσοίωνοι δείκτες.


Οι μόνες ενθαρρυντικές ενδείξεις για το μέλλον θεωρούνται η επιβράδυνση του ρυθμού γεννήσεων παγκοσμίως κατά την τελευταία εικοσαετία, η αύξηση στη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και η ολοένα πιο δυναμική κινητοποίηση των πολιτών, ιδίως των νέων, που απαιτούν αλλαγές.


Διαβάστε εδώ αναλυτικά την επιστημονική δημοσίευση




bottom of page