top of page

Εξαλείφοντας την ακραία φτώχεια, οι εκπομπές θα αυξάνονταν λιγότερο από 1%


Απομακρύνοντας 1 δις ανθρώπους από την «ακραία φτώχεια» (σ.σ. οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από «ακραία φτώχεια» ζουν με λιγότερο από 1,9 δολάρια την ημέρα), θα οδηγούμασταν σε παγκόσμια αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μικρότερη του 1%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε (14/02/22) στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Sustainability», με τίτλο «Impacts of poverty alleviation on national and global carbon emissions» (δείτε εδώ).


Η μελέτη αναδεικνύει την παγκόσμια ανισότητα στις εκπομπές μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Για παράδειγμα, τονίζει πως ο μέσος όρος του ανθρακικού αποτυπώματος για έναν άνθρωπο που ζει στην Υποσαχάρια Αφρική (π.χ. Μαδαγασκάρη) είναι 0,6 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ένας μέσος Αμερικανός πολίτης παράγει 14,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.


Ο μέσος όρος του ανθρακικού αποτυπώματος στο κορυφαίο εισοδηματικά 1% των ανθρώπων είναι 75 φορές υψηλότερος από εκείνον του τελευταίου εισοδηματικά 50%. «Αν θέλουμε να μειώσουμε τις ανθρακικές εκπομπές, θα πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι για να διαχειριστούμε τα καταναλωτικά μοτίβα των υπερβολικά πλούσιων», σχολίασε ένας εκ των μελετητών στο Carbon Brief (δείτε εδώ).


Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το Λουξεμβούργο έχει τον υψηλότερο εθνικό μέσο όρο αναφορικά με το κατά κεφαλήν ανθρακικό αποτύπωμα. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 30 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο. Το Λουξεμβούργο ακολουθείται από τις ΗΠΑ (14,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο). Αξίζει να σημειωθεί, παρ’ όλα αυτά, ότι στην μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν χώρες με υψηλές κατά κεφαλήν εκπομπές και συγκεκριμένα οι εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Σ. Αραβία, Ιράν. Αντίθετα, οι Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μπουρκίνα Φάσο, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Ρουάντα, έχουν μέσο όρο ανθρακικού αποτυπώματος μικρότερο από 0,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο.


Ο χάρτης φανερώνει τον μέσο όρο του ανθρακικού αποτυπώματος των κατοίκων των 116 χωρών, που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη (χαμηλός μέσος όρος-μπλε χρώμα, υψηλός μέσος όρος-κόκκινο χρώμα).


Οι μελετητές παρατήρησαν, επιπλέον, ότι με σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να περιοριστεί στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να έχει ανθρακικό αποτύπωμα ίσο με 1,6-2,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.



*Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο του Κόσμου, με τίτλο «Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη είναι υπεύθυνο για περισσότερες εκπομπές από το φτωχότερο 50%» (μεταφερθείτε πατώντας εδώ).


bottom of page