top of page

Το 2021 «χάθηκαν» συνολικά 111 εκ. στρέμματα δασών

Το 2021 «χάθηκαν» συνολικά 111 εκ. στρέμματα δασών εκ των οποίων τα 37,5 εκ. (ισοδύναμα με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό) ήταν τροπικά, απαραίτητα για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την βιοποικιλότητα, αναφέρει πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Global Forest Review» με τίτλο «Forest Pulse: The Latest on the World’s Forests» (δείτε εδώ).



Οι εκτάσεις των τροπικών δασών, που «χάθηκαν» μέσα στο 2021 θα μπορούσαν να απορροφήσουν 2,5 γιγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα στην Ινδία. Παράλληλα, δάση στην Ρωσία επίσης υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή μέσα στο 2021.


Εξαίρεση αναφορικά με την απώλεια δασικών εκτάσεων αποτελούν, μεταξύ άλλων χωρών, η Γκαμπόν και η Γουιάνα, οι οποίες απώλεσαν 1% ή και λιγότερο των δασών τους τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα, οι 10 πρώτες χώρες σε απώλειες τροπικών δασών εντός του περασμένου έτους ήταν οι: Βραζιλία, Κονγκό, Βολιβία, Ινδονησία, Περού, Κολομβία, Καμερούν, Λάος, Μαλαισία, Καμπότζη. Η Ινδονησία, ωστόσο, μολονότι συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των δέκα πρώτων χωρών σε απώλειες τροπικών δασών, κατάφερε να μειώσει δραστικά τις απώλειές της τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και η Μαλαισία.



Στην Βραζιλία, οι απώλειες των δασών συνδέονται, κατά κύριο λόγο, με πυρκαγιές, όμως το 2021 το ποσοστό των απωλειών δασών, εξαιτίας άλλων αιτιών, πέραν των πυρκαγιών, αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, το 2021 η αποψίλωση του Αμαζονίου σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό από το 2006.


Είναι δεδομένο πως οφείλουμε να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα δάση, τα οποία συμβάλλουν στην απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου και επομένως στην μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, διατηρούν την ισορροπία στο οικοσύστημα και φιλοξενούν χιλιάδες είδη.

bottom of page