top of page

Ωκεανοί και θάλασσες: Αυτή είναι η εικόνα της Γης αν στεγνώσει [vid]


Ωκεανοί και θάλασσες: Πώς θα ήταν η Γη εάν εξατμίζονταν οι θάλασσες, μας δείχνει ένα time lapse βίντεο, το οποίο επιχειρεί μια προσομοίωση της πτώσης της στάθμης των ωκεανών.


Ωκεανοί και θάλασσες: Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν το 70% της επιφάνειας της Γης. Όπως φαίνεται στο βίντεο, το οποίο βασίστηκε σε ένα άλλο που είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA πριν από 11 χρόνια, η στεριά αρχίζει να εμφανίζεται πρώτα γύρω από τις ηπείρους του πλανήτη μας, κυρίως ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και της Ασίας και στη συνέχεια γύρω από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Όταν υποχωρεί η στάθμη κατά 130 μέτρα, αποκαλύπτονται οι υφαλοκρηπίδες, ενώ σε βάθος περίπου χιλιομέτρων εμφανίζονται τα κεντρικά σημεία των ωκεανών.


Φθάνοντας στα έξι χιλιόμετρα σχεδόν όλο το θαλασσινό νερό εξαφανίζεται εκτός από σημεία του φλοιού της Γης με βαθιά θαλάσσια ρήγματα, όπως η τάφρος των Μαριανών (10.971 μέτρα) στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. To απίστευτο βίντεο δημιούργησε ο Τζέιμς Ο’ Ντόναχιου, που συνεργάζεται με την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία. Το βίντεο διαρκεί συνολικά 51 δευτερόλεπτα.


bottom of page