top of page

Ωκεανοί θερμότητα: Νέο ιστορικό ρεκόρ - Επιταχύνεται η υπερθέρμανσή τους



Ωκεανοί θερμότητα: Το 2019 υπήρξε το θερμότερο έτος με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας - Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα


Ωκεανοί θερμότητα: Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το 2019 η θερμοκρασία των θαλασσών, καταδεικνύοντας την «αδιάψευστη και επιταχυνόμενη» υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ωκεανοί θεωρούνται η πιο σαφής ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Guardian, η νέα ανάλυση καταδεικνύει πως τα τελευταία πέντε χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί για τους ωκεανούς.


Η αύξηση της θερμότητας των ωκεανών ισοδυναμεί θεωρητικά με τη χρήση 100 φούρνων μικροκυμάτων από κάθε κάτοικο της γης, μέρα και νύχτα. Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε ισχυρότερες καταιγίδες και διαταράσσουν τον υδρολογικό κύκλο, που συνεπάγεται περισσότερες πλημμήρες, εντονότερες ξηρασίες και πυρκαγιές, καθώς και άνοδο στη στάθμη των θαλασσών. Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι ολοένα και περισσότεροι ωκεάνιοι «καύσωνες» καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή.



«Οι ωκεανοί είναι αυτοί που πραγματικά μαρτυρούν την ταχύτητα της υπερθέρμανσης της γης» εξηγεί ο καθηγητής Τζον Έιμπραχαμ του πανεπιστημίου Σεν Τόμας στη Μινεσότα και εις εκ των συγγραφέων της ανάλυσης, προσθέτοντας:


«Χρησιμοποιώντας τους ωκεανούς, διαπιστώνουμε μία συνεχόμενη, αδιατάρακτη και επιταχυνόμενο ρυθμό υπερθέρμανσης στον πλανήτη γη. Κι αυτά είναι φρικτά νέα».

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advances In Atmospheric Sciences, βασίζεται σε ωκεάνια δεδομένα κάθε πιθανής πηγής. Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από τα 3.800 πλωτά εργαστήρια μετρήσεων του δικτύου Αrgo, αλλά και συσκευές βαθυθερμογραφημάτων που έχουν ριφθεί στους ωκεανούς στο παρελθόν. Τα ευρήματα καταδεικνύουν άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών με επιταχυνόμενους ρυθμούς, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Από το 1987 έως το 2019 ο ρυθμός είναι 4,5 φορές ταχύτερος απ'ότι μεταξύ 1955 -1986, ενώ στην πλειονότητά τους οι ωκεάνιες περιοχές εμφανίζουν άνοδο στην θερμική ενέργεια.



Η ενέργεια αυτή προκαλεί μεγαλύτερες καταιγίδες και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, εξηγεί ο Έιμπραχαμ: «Όταν η γη και οι ωκεανοί θερμαίνονται, αυτό αλλάζει τον τρόπο που πέφτει η βροχή και εξατμίζεται. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας λέει πως οι ξηρές περιοχές θα γίνουν ξηρότερες και εκείνες με την πολλή υγρασία, ακόμη πιο υγρές, ενώ οι βροχοπτώσεις θα σημειώνονται με μεγαλύτερη ένταση».


Οι θερμότεροι ωκεανοί προφανώς και θα επεκτείνονται, λιώνοντας τους πάγους και προκαλώντας άνοδο στη στάθμη των θαλασσών. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται η μεγαλύτερη άνοδος από το 1900 που κρατούνται αρχεία. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η στάθμη των νερών θα έχι ανέβει κατά ένα μέτρο έως το τέλος του αιώνα, γεγονός που θα προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων παγκοσμίως και αλλάζοντας τις δημογραφικές ισορροπίες.




bottom of page