top of page

Η κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος το 2019 (WMO Report)

Η έκθεση πολλαπλών φορέων υπογραμμίζει τα αυξανόμενα σημάδια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα, τη Γη και τους ωκεανούς.

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της θερμότητας στην ξηρά και στους ωκεανούς, η επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και η τήξη του πάγου, υπογραμμίζονται σε μια νέα έκθεση που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μαζί με ένα δίκτυο διεθνών φορέων.


Η έκθεση επισημαίνει τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και των κλιματικών συνθηκών στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την ανθρώπινη υγεία, τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό, την επισιτιστική ασφάλεια και τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.


Η συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σε μια προσωρινή αναφορά που εκδόθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος το Δεκέμβριο ότι το 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στις επίσημες μετρήσεις θερμοκρασίας (instrumental record). Το διάστημα 2015-2019 είναι τα πέντε θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, και το 2010-2019 η πιο ζεστή δεκαετία. Από τη δεκαετία του 1980, κάθε διαδοχική δεκαετία είναι θερμότερη από οποιαδήποτε προηγούμενη δεκαετία από το 1850.


Το 2019 τελείωσε με μια μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,1 ° C πάνω από τα εκτιμώμενα προβιομηχανικά επίπεδα, δεύτερο σε κατάταξη μετά από το ρεκόρ που είχε θέσει το 2016, όταν ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο El Niño συνέβαλε στην αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στην κορυφή της συνολικής κατάταξης.





Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres " Είμαστε εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για 1.5°C ή 2°C".


"Η παρούσα έκθεση περιγράφει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και απεικονίζει το επείγον της άμεσης δράσης για το κλίμα. Συγκεντρώνει δεδομένα από όλα τα πεδία της κλιματικής επιστήμης και απαριθμεί τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - από τις συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία, στη μείωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την αυξημένη μετακίνηση πληθυσμών."


Η Έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα για τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, τη μέση θερμοκρασία ατμόσφαιρας και θαλασσών, την οξίνιση των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη μείωση πάγων και παγετώνων, καθώς και για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, τα ακραία φαινόμενα, τις εκτοπίσεις πληθυσμών.







bottom of page