top of page

Τεράστια ποσά για την έρευνα και ανάπτυξη στην Ενέργεια από κράτη-μέλη του IEA

Updated: Jun 18, 2021

Κατά 3% αυξήθηκε το 2020 ο προϋπολογισμός των κρατών-μελών (30 στο σύνολο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για έρευνα και ανάπτυξη έργων ενέργειας. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική χρονιά, που παρατηρήθηκε αύξηση, μετά από τέσσερα χρόνια πτωτικής πορείας στους προϋπολογισμούς προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Ενδεικτικά, από το συνολικό μπάτζετ για τον σκοπό της έρευνας και ανάπτυξης έργων ενέργειας, το 2020 δόθηκαν από τα κράτη-μέλη του IEA: α) 1,5 δις δολάρια για ορυκτά καύσιμα, β) 3,3 δις δολάρια για ΑΠΕ, γ) 4,7 δις δολάρια για πυρηνική ενέργεια, κ.ά.


Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ξόδεψαν τα μεγαλύτερα ποσά για έρευνα και ανάπτυξη έργων ενέργειας, σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη του IEA, και ακολουθήθηκαν από την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ν. Κορέα, την Ιταλία και την Νορβηγία.





Με την πάροδο των ετών, οι τομείς στους οποίους ξοδεύονται ποσά για την έρευνα και ανάπτυξη έργων ενέργειας διαφέρουν. Το 1974, όταν ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, το 75% των χρημάτων που δίνονταν για έρευνα και ανάπτυξη απορροφούνταν από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όμως το 2020 το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 21%. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ΑΠΕ, τα ποσά έχουν αυξηθεί αισθητά από το 1990 έως σήμερα. Από 7% το 1990 για την ενεργειακή αποδοτικότητα και άλλο τόσο για τις ΑΠΕ, το 2010 από τον συνολικό προϋπολογισμό αποδόθηκαν το 23% για την πρώτη και το 21% για τις ανανεώσιμες.





Πηγή: iea.org (δείτε εδώ)

bottom of page