top of page

Κλιματικές προκλήσεις σε ευάλωτα κράτη

Mία στις πέντε χώρες ανά τον κόσμο θεωρείται πως είναι ευάλωτη και πως επηρεάζεται από συρράξεις, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο ''Climate Challenges in Fragile and

Conflict-Affected States'' (δείτε εδώ). Σε αυτά τα κράτη διαμένουν σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι και το 43% του συνολικού παγκόσμιου ποσοστού ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν σημαντικές στερήσεις, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων.



Οι συγκεκριμένες χώρες υποφέρουν δυσανάλογα από την κλιματική κρίση. Από το 1980 αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε τέσσερα χρόνια. Μεταξύ 2040-59 υπολογίζεται πως αυτά τα κράτη θα αντιμετωπίζουν 61 ημέρες τον χρόνο θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, σε σχέση με τις 15 ημέρες άλλων χωρών, σύμφωνα με το σενάριο υψηλών εκπομπών. Οι ευάλωτες χώρες είναι εξαρτημένες από τομείς, κυρίως από τον αγροτικό και επηρεάζονται ιδιαίτερα από την έλλειψη υποδομών και από την περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Γι' αυτούς τους λόγους, είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών συνεπειών από την εκδήλωση κλιματικών φαινομένων.


Παράλληλα, η απώλειες στο ΑΕΠ από κλιματικά σοκ είναι επίσης πολύ σημαντικές στις ευάλωτες χώρες. Η ξηρασία, ακόμα, θα αυξήσει την έλλειψη τροφής. Η παραγωγή τροφίμων στις ευάλωτες χώρες είναι δύο φορές πιο ευαίσθητη σε συνθήκες ξηρασίας σε σύγκριση με τις μη ευάλωτες χώρες. Φυσικά, η έλλειψη τροφίμων συνδέεται άμεσα με την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή τροφίμων και οι υψηλότερες τιμές αναμένεται, στο υψηλό σενάριο εκπομπών, να οδηγήσουν σε συνθήκες πείνας 50 εκ. ανθρώπους έως το 2060.



Είναι γεγονός πως το 95% των προσφύγων και το 20% των μεταναστών παγκοσμίως προέρχονται από ευάλωτες χώρες. Αν και οι λόγοι που οδηγούν ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους είναι πολλοί, η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει πως υποστηρίζει τα ευάλωτα κράτη μέσω συμβουλών πολιτικής, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και να μετριάσουν τους κινδύνους, που απορρέουν από αυτήν.

bottom of page