Πολλές περιοχές ανά τον κόσμο τίθενται αντιμέτωπες πολύ πιο συχνά, πλέον, με πυρκαγιές, καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται. Ωστόσο, η θνησιμότητα, που προκαλείται από μικροσωματίδια, τα οποία απελευθερώνονται μετά από πυρκαγιές, δεν είχε αναλυθεί λεπτομερώς.
Στο πλαίσιο μίας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 749 πόλεις, 43 χώρες και περιοχές από το 2000 έως το 2016, σχετικά με δεδομένα που αφορούν θανάτους από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιολογικών και αναπνευστικών λόγων. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της ανάλυσης, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 65,6 εκ. θανάτους, εκ των οποίων οι 15,1 εκ. προήλθαν από καρδιολογικά προβλήματα και οι 6,8 από αναπνευστικά.
Κατ’ εκτίμηση, 33,510 θάνατοι ετησίως αποδίδονται, σύμφωνα με την μελέτη, σε μικροσωματίδια που απελευθερώθηκαν μετά από πυρκαγιές. Η μόλυνση από καπνούς πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως και 1,000 χλμ μακριά. Οι καπνοί από φωτιές απελευθερώνουν πολλές βλαβερές ουσίες, όμως τα μικροσωματίδια (PM2.5) είναι τα πιο ζημιογόνα για τον οργανισμό και μάλιστα είναι πιο τοξικά, όταν εκλύονται από φωτιές, παρά από δραστηριότητες του αστικού περιβάλλοντος.
Τα υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας συνολικά παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη και δη στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Γερμανία και στην Ρουμανία. Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας από καρδιολογικά προβλήματα, εξαιτίας των μικροσωματιδίων που απελευθερώθηκαν από πυρκαγιές, σημειώθηκαν στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων των Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τσεχίας) και οι αντίστοιχοι δείκτες από αναπνευστικά προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία.