top of page

Αύξηση θερμότητας ίση με 25 δις ατομικές βόμβες στους ωκεανούς μέσα σε 47 χρόνια

Έως το τέλος Μαρτίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών, παγκοσμίως, ήταν υψηλότερη από αυτή που έχει καταγραφεί σε τέσσερις δεκαετίες, που μετράται από τους δορυφόρους. Η θερμοκρασία των ωκεανών, που σαφώς επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, παρατηρήθηκε πως από το 1971 έως το 2018 αυξήθηκε κατά 396 zettajoules (μονάδα μέτρησης), γεγονός που μεταφράζεται σε όρους ενέργειας σε 25 δις ατομικές βόμβες, όπως εκείνες που έπεσαν στη Χιροσίμα το 1945.



Μια μελέτη τον περασμένο Ιανουάριο, με τίτλο «Another Year of Record Heat for the Oceans» (δείτε εδώ), αποκάλυψε πως το 2022 η θερμοκρασία στους ωκεανούς αυξήθηκε κατά 10 ZJ, σε σχέση με το 2021, μέγεθος αρκετό, για να θερμαίνει 700 εκ. βραστήρες κάθε δευτερόλεπτο.


Παράλληλα με τους δορυφόρους, οι επιστήμονες εξετάζουν ένα τεράστιο δίκτυο χιλιάδων θερμομέτρων σε σημαδούρες, πλοία, υποβρύχια ανεμόπτερα και μόνιμα αγκυροβόλια. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 άρχισε να γίνεται σαφής η αλλαγή της θερμοκρασίας των ωκεανών, καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα γίνονταν διαθέσιμα.



«Οι ωκεανοί λειτουργούν σαν να ήταν το... κλιματιστικό του πλανήτη, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Όμως, αυτό το κλιματιστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως θα έπρεπε, λόγω της μεταολής που υφίσταται», δήλωσε η Δρ Bernadette Sloyan, η οποία ερευνά τις αλλαγές στον ωκεανό στην κυβερνητική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας CSIRO.


Περισσότερη ζέστη συνεπάγεται περισσότερους θαλάσσιους καύσωνες, που έχουν καταστρέψει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Θαλάσσια είδη, επιπλέον, ήδη μεταναστεύουν προς πιο δροσερά νερά. Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% του πλανήτη μας και αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση στους ανθρώπους πως είμαστε ασφαλείς από την κλιματική αλλαγή, αφού οι ωκεανοί, όπως προαναφέρθηκε, απορροφούν την θερμότητα. Παρ' όλα αυτά, οι ωκεανοί δεν είναι δυνατόν, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης, να μας προστατεύσουν σε απόλυτο βαθμό, γι' αυτό απαιτείται να τους προστατεύσουμε εμείς, ώστε να... ανταποδώσουν.

bottom of page