Ένα πλάνο με την ονομασία «Παγκόσμια Ασπίδα» («Global Shield») για την παροχή χρηματοδότησης και ασφάλειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, παρουσίασε χθες (14/11) στο πλαίσιο της COP27, που διεξάγεται στην Αίγυπτο, η G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ / συμμετέχει και η Ε.Ε.). Στη σύσκεψη συμμετείχε και το γκρουπ των αδύναμων κλιματικά χωρών, V20 (Vulnerable Twenty).
Η Γερμανία γνωστοποίησε ότι θα χρηματοδοτήσει την προσπάθεια με 170 εκ. ευρώ και 40 εκ. ευρώ θα δοθούν από την Δανία και την Ιρλανδία. Η «Παγκόσμια Ασπίδα», όπως ανακοινώθηκε, θα σχεδιάσει μέσα στους επόμενους μήνες ένα υποστηρικτικό πλάνο για το Πακιστάν, την Γκάνα, τη Σενεγάλη και τα νησιά Φίτζι.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς υποστηρίζουν ότι θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για συμφωνία στο μείζον ζήτημα των απωλειών και ζημιών («loss and damage»), το οποίο είναι από τα κεντρικά θέματα της COP27 και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Από την άλλη πλευρά, τονίζεται πως η «Παγκόσμια Ασπίδα» θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα πλάνα για τις απώλειες και ζημίες και πως αυτή η πρωτοβουλία σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή, καθώς άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες, οι κλιματικά αδύναμες χώρες θα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο έως το 2030 απώλειες και ζημίες ύψους 580 δις δολαρίων ετησίως.
Επιπλέον, ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με το ποιά είναι τα μέτρα για την ασφάλεια (insurance) των κρατών. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το ύψος των ποσών για την ασφάλεια των κρατών μπορεί να είναι απρόβλεπτο, καθώς επιδεινώνονται συνεχώς τα καιρικά φαινόμενα. Διευκρινίσεις ζητούνται και για το ποιό είναι το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε κράτος για τις χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ασπίδας». Πώς αυτή η πρωτοβουλία θα εναρμονίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους για τις απώλειες και ζημίες και πώς θα καλύπτονται οι χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες της «Παγκόσμιας Ασπίδας», είναι ακόμα κάποια ερωτήματα, που απασχολούν όσους εμπλέκονται ενεργά στις συζητήσεις για τις απώλειες και ζημίες.
Comments