Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την άμεση και επείγουσα αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΓΠ), προκειμένου να σταματήσει η εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών, που καταστρέφουν την άγρια ζωή.
Με επιστολή τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, πέντε οργανώσεις (που εκπροσωπούν περισσότερους από 2.500 επιστήμονες) ζητούν μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή της ΚΓΠ.
Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα, οι αγρότες ανταμείβονται για τη γη που εκμεταλλεύονται και μπορούν να ζητήσουν συμπληρωματικές επιδοτήσεις, με βάση τα μέτρα εφαρμογής για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Το σύστημα αυτό θεωρείται βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, που ενθάρρυνε την υπερκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς με τη χορήγηση επιδοτήσεων παραγωγής.
Η σημερινή ΚΓΠ, ωστόσο -που κοστίζει στους ευρωπαίους φορολογούμενους 60 δις ετησίως-, "μετατρέπει τις αγροτικές περιοχές σε πράσινες ερήμους ακατοίκητων μονοκαλλιεργειών μέγιστης απόδοσης", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ορνιθολογική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τα Θηλαστικά, την Societas Europaea Herpetologica και την Societas Europaea Lepidopterologica and Butterfly Conservation Europe.
Υπάρχει σήμερα μια «σαφής επιστημονική συναίνεση» ότι ο πτωτικός αριθμός των ευρωπαϊκών πουλιών των αγροοικοσυστημάτων, των οποίων οι πληθυσμοί μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ μεταξύ 1980 και 2015, και η μείωση των εντόμων περισσότερο από τα τρία τέταρτα σε ορισμένες περιοχές, συνέβησαν λόγω της εντατικοποίησης των καλλιεργειών, αναφέρουν οι υπογράφοντες.
"Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΚΓΠ είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά όσον αφορά τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και είναι πολύ συχνά ανεπαρκώς ελεγχόμενα", γράφουν στην επιστολή τους.
"Τα τρέχοντα αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα είναι ανεπαρκή ως προς την κάλυψη των ζημιών στη βιοποικιλότητα των αγροοικοσυστημάτων ".
Οι επιστήμονες ζητούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζουν μικρότερη γεωργική εκμετάλλευση, που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους και προστατεύουν την βιοποικιλότητα.
Πηγή: Guardian