top of page

Καλλιέργεια άνθρακα («carbon farming») και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Δραστικά θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. H καλλιέργεια άνθρακα («carbon farming») είναι ένας από τους τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον τομέα της γεωργίας. Συγκεκριμένα, μέσω του «carbon farming» επιδιώκεται η δέσμευση αερίων του θερμοκηπίου στο έδαφος και στην συνέχεια η αξιοποίηση του αποθηκευμένου στο χώμα άνθρακα από τους αγρότες, οι οποίοι δύνανται να τον εμπορεύονται ή να τον αξιοποιούν μέσω καλών πρακτικών.



Η καλλιέργεια άνθρακα μπορεί να προσφέρει οφέλη για τους αγρότες και την κοινωνία, όμως ενέχει κινδύνους για την ποιότητα του χώματος, την βιοποικιλότητα, ακόμα και για ευημερία των ζώων.


Προς το παρόν, υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα γύρω από την καλλιέργεια άνθρακα και γι' αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά και πιο σαφείς πολιτικές. Η παρακολούθηση, αναφορά και επαλήθευση (monitoring, reporting and verification - MRV) των διαδικασιών από την καλλιέργεια άνθρακα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εξασφάλιση ουσιωδών αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση του μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα μία πρόκληση της καλλιέργειας άνθρακα είναι η πιθανότητα της «προσωρινότητας», δηλαδή της αποθήκευσης του άνθρακα για μη επαρκές χρονικό διάστημα στο χώμα και η σχετικά άμεση επιστροφή του στην ατμόσφαιρα.



Η καλλιέργεια άνθρακα, επίσης, μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρα και έτσι θα πρέπει όχι μόνο να καταστεί πιο φιλική οικονομικά, αλλά και να παρασχεθούν ικανοποιητικά κίνητρα, για να γίνουν πιο ενεργοί οι αγρότες.


Το «Carbon Farming Initiative» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσει μέσα στο 2022 ένα κανονιστικό πλαίσιο για την καλλιέργεια άνθρακα.


Η χρηματοδότηση, επιπλέον, για την εν λόγω δραστηριότητα πρόκειται να προέρχεται από πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), από το 2023 έως το 2027, καθώς επίσης και από ιδιωτικές πηγές.










bottom of page