Στοιχεία από 1,000 πόλεις σε 33 ευρωπαϊκά κράτη ανέλυσαν επιστήμονες στο πλαίσιο έρευνας για την θνησμότητα στα αστικά ευρωπαϊκά κέντρα, εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου εντός αυτών. Η μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να αποτραπούν 43,000 πρόωροι θάνατοι ετησίως, αν τα κράτη εφάρμοζαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κάλυψη των αστικών κέντρων με πράσινο (σ.σ. πέντε στρέμματα πρασίνου ανά 300 μέτρα από κάθε κατοικία).
Το όφελος από την ύπαρξη χώρων πρασίνου αποτρέπει πρόωρους θανάτους, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, περιορίζει τις ψυχικές ασθένεις, βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς κ.ά. Ωστόσο, το 62% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών πόλεων κατοικεί σε περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται η σύσταση του ΠΟΥ. Αν, όμως, εφαρμοζόταν, τότε το 2,3% των θανάτων από φυσικά αίτια θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Στην λίστα με τις πόλεις με τους περισσότερους θανάτους, εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η Αθήνα (18η θέση). Oι μελετητές διαπίστωσαν, ακόμα, ότι η κατανομή του πρασίνου στις πόλεις είναι άνιση και έτσι κάποιοι από τους κατοίκους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό.
Άλλη έρευνα του ISGlobal (δείτε εδώ) αναφέρει ότι η επαφή των παιδιών με το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξή τους. Η απουσία πρασίνου έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας (σωματικά και πνευματικά) των παιδιών. Επιπλέον, το πράσινο μπορεί να μειώσει το άγχος και να επηρεάσει την συναισθηματική ανάπτυξή τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν από τουλάχιστον 30,000 παιδιά, από βρεφική ηλικία έως 5 ετών.
Comments