Σύνοδος ΟΗΕ για το κλίμα 2019: Κατώτερη των προσδοκιών απεδείχθη η Σύνοδος COP25 στη Μαδρίτη, η οποία ολοκληρώθηκε με αόριστες δεσμεύσεις, εγκρίνοντας μια συμφωνία ως προς τα ελάχιστα, καθώς σε σημαντικά σημεία διατυπώθηκαν επιφυλάξεις ορισμένων χωρών.
Σύνοδος ΟΗΕ για το κλίμα 2019: Έπειτα από έναν χρόνο που σημαδεύτηκε από μεγάλες κλιματικές καταστροφές, ηχηρές εκκλήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που κατέβηκαν στους δρόμους μαζί με την έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, και πολλές επιστημονικές μελέτες, η COP25 δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της επείγουσας κλιματικής κατάστασης. Στο τέλος αυτής της μαραθώνιας διεθνούς διάσκεψης, που υπερέβη κατά 40 και πλέον ώρες το αρχικό πρόγραμμα, τα κείμενα που εγκρίθηκαν απείχαν πολύ από το αίτημα για ριζοσπαστικές και άμεσες ενέργειες. Έπειτα από δύο εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων, η διάσκεψη στη Μαδρίτη απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους κανόνες των διεθνών αγορών άνθρακα, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα μαζί με το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πιο φτωχές χώρες προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Το τελικό κείμενο καλεί για "επείγουσες ενέργειες", προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στον 1,5 βαθμό. Όμως το αποτέλεσμα είναι "μέτριο", εκτίμησε η Κατρίν Αμπρέ, από το Climate Action Network. "Οι κύριοι δρώντες από τους οποίους αναμενόταν πρόοδος δεν ανταποκρίθηκαν", δήλωσε η Λοράνς Τουμπιανά, αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού.
Οι χώρες-μεγαλύτεροι ρυπαντές έκλεισαν επί της ουσίας τα αυτιά τους στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη προσπάθεια στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και έτσι οι διαπραγματευτές άφησαν μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, που θα γίνει στη Γλασκόβη τον επόμενο χρόνο. Με τον σημερινό ρυθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο υδράργυρος μπορεί να αυξηθεί μέχρι 4 ή και 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Ακόμα κι αν οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η υπερθέρμανση μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου.
Η Τούνμπεργκ είχε προβλέψει πως φέτος η προετοιμασία θα γινόταν υπό την πίεση του δρόμου. "Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η επιστήμη παραβλέπεται. Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Έχουμε μόλις αρχίσει", έγραψε στο Twitter.