Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί και το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση (δείτε εδώ) της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European State of the Climate, ESOTC), που δημοσιεύτηκε σήμερα (20/04). Σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ. Στην Ευρώπη το καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό, με θερμοκρασία 1,4°C υψηλότερη από τον μέσο όρο και 0,3–0,4°C πάνω από το καλοκαίρι του 2021. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες έφτασαν για πρώτη φορά πάνω από τους 40°C και η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην Ευρώπη ήταν επίσης η υψηλότερη όλων των ετών. Οι καύσωνες οδήγησαν σε ξηρασίες, που επηρέασαν σχεδόν ολόκληρη την γηραιά ήπειρο. Παράλληλα, ρεκόρ σημειώθηκε και στην απώλεια των πάγων στις Άλπεις. Επιπλέον, οι καύσωνες είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες πυρκαγιές.
Παγκοσμίως, ο μέσος όρος συγκέντρωσης αερίων θερμοκηπίου για το σύνολο του έτους ήταν ο υψηλότερος που μετρήθηκε ποτέ από δορυφόρους και, με βάση πρόσθετες πηγές δεδομένων, ο υψηλότερος για τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ενώ η αύξηση του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) ήταν συγκρίσιμη με αυτή που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση του μεθανίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus, Carlo Buontempo, σχολίασε σχετικά: «Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, το κλίμα αλλάζει και αυτή η αλλαγή έχει άμεσο αντίκτυπο με συχνά ακραίες συνέπειες στην Ευρώπη, στην Αρκτική και σε όλο τον κόσμο. Εναπόκειται σ' εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, για να προωθήσουμε στρατηγικές που θα διατηρήσουν την θερμοκρασία στο όριο του 1,5°C, γεγονός που απαιτείται, για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον».