top of page

Φτώχεια: Λύνοντας το πρόβλημα... διαφορετικά




Η απονομή του φετινού Νομπέλ Οικονομίας σε τρεις οικονομολόγους, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την καταπολέμηση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο, καταδεινύει ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα, το οποίο επιζητά πλέον αποτελεσματικές μορφές δράσης.


Οι τρεις ερευνητές - ο ινδικής καταγωγής αμερικανός καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, η γαλλίδα σύζυγος του και καθηγήτρια του ίδιου πανεπιστημίου Εστέρ Ντιφλό και ο αμερικανός καθηγητής του Χάρβαρντ Μάικλ Κρέμερ - επέλεξαν να κατακερματίσουν το πρόβλημα της φτώχειας σε μικρότερα ζητήματα, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν ευκολότερα, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων πειραμάτων.


Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, η προσέγγιση αυτή άλλαξε εντελώς το επιστημονικό πεδίο θέασης των οικονομικών των αναπτυσσόμενων χωρών στα τελευταία 20 χρόνια.


«Αρχίζουμε με την ιδέα ότι συχνά οι φτωχοί παρουσιάζονται ως καρικατούρες, και ακόμη και οι άνθρωποι που προσπαθούν να τους βοηθήσουν δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τα αίτια των προβλημάτων τους», εξήγησε η Ντιφλό στο Reuters.


Και πρόσθεσε: «Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε με την προσέγγισή μας είναι να πούμε “κοιτάξτε, ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε ένα ένα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα και πιο επιστημονικά μπορούμε”».


Τα πειράματα


Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία έδειξαν για παράδειγμα, ότι περισσότερα βιβλία και σχολικά γεύματα, δεν οδηγούσαν αναγκαία και στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών, ενώ αντίθετα, η ενισχυτική διδασκαλία στους πιο αδύναμους μαθητές έκανε τη διαφορά!


Σε άλλη μελέτη τους, κατέδειξαν ότι η μείωση της αναλογίας δασκάλου – μαθητών είχε ελάχιστη επίπτωση στην πρόοδο των δεύτερων, ενώ αντίθετα, η ανανέωση των συμβολαίων των δασκάλων έφεραν καλύτερους βαθμούς.


Το αποτέλεσμα των ερευνών και των πειραμάτων των Μπανερτζί, Ντιφλό και Κρέμερ οδήγησε στην εκπόνηση προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία και στην Αφρική, ενώ παράλληλα η εργασία τους έπεισε πολλές κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της προληπτικής ιατρικής.

bottom of page