top of page

Κένυα: Πώς παράγουν πόσιμο νερό μέσω της ηλιακής ενέργειας! [video]



Η πρόσβαση σε φρέσκο, πόσιμο νερό από τη βρύση του σπιτιού τους, για κάποιους είναι πολυτέλεια...


Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, γεγονός που φαίνεται περίεργο δεδομένου ότι ζούμε σε έναν πλανήτη που κατά τα 2/3 αποτελείται από νερό.


Υπολογίζεται δηλαδή ότι το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό, ενώ το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική.


Σύμφωνα με το boredpanda, λύση σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι βρήκε η ΜΚΟ Give Power, η οποία εγκατέστησε σε μια μικρή πόλη της Κένυα ένα ηλιακό εργοστάσιο, που μετατρέπει το αλμυρό νερό του ωκεανού σε φρέσκο πόσιμο νερό, ξεδιψώντας έτσι 35.000 ανθρώπους την ημέρα!



Η διαδικασία της αφαλάτωσης, δηλαδή η μετατροπή του θαλασσινού νερού σε πόσιμο, είναι πολύ ενεργοβόρα και συνεπώς δαπανηρή. Ως εκ τούτου, η χρήση ηλιακής ενέργειας μπορεί να είναι μια πολύ καλή μακροπρόθεσμη λύση.


Συγκεκριμένα, εγκατέστησαν ένα "ηλιακό πάρκο" στο Kiunga, που αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ενέργεια 50 kW και να θέτουν σε λειτουργία δύο αντλίες νερού 24 ώρες την ημέρα.


Πριν από την εγκατάσταση του πάρκου, οι άνθρωποι έπρεπε μερικές φορές να ταξιδεύουν για περισσότερο από μία ώρα για να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Δεδομένου ότι κάθε σταγόνα πόσιμου νερού ήταν τόσο πολύτιμη, συνήθως έπλεναν τα ρούχα τους με βρώμικο θαλασσινό νερό.


"Βλέπετε παιδιά μέσα σε αυτά τα χωριά να έχουν σημάδια στο στομάχι ή τα γόνατά τους επειδή βάζουν τόσο πολύ αλάτι στις πληγές τους. Βασικά δηλητηρίαζαν τις οικογένειές τους με αυτό το νερό" δήλωσε ο πρόεδρος της Give Power, Hayes Barnard.


Η εγκατάσταση του ηλιακού πάρκου όχι μόνο τους βοήθησε, αλλά και τους έσωσε από διάφορες ασθένειες, αφού το νερό που χρησιμοποιούσαν ήταν συχνά βρώμικο και γεμάτο παράσιτα.


Η ΜΚΟ δεν σχεδιάζει να σταματήσει εκεί, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κολομβία και η Αϊτή.


Στην ιστοσελίδα της Give Power αναφέρεται ότι "παρέχει λύσεις μέσω ηλιακής ενέργειας, για την ανάπτυξη περιοχών που το χρειάζονται περισσότερο".


Και προστίθεται: "Σε 6 χρόνια έχουμε ολοκληρώσει συστήματα ηλιακής ενέργειας που παράγουν φαγητό, καθαρό νερό μέσω αφαλάτωσης, ηλεκτρική ενέργεια σε σχολεία, επιχειρήσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης".




コメント


bottom of page