Η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο πρόβλημα, που περιλαμβάνει πράξεις βίας, την απειλή για διάπραξη βίας, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.
Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει από το 1991 την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η κάθε είδους βία (σωματική, ψυχολογική ή λεκτική) κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.
Βρυξέλλες: «Δεν αντέχουμε άλλο», «Ούτε μία επιπλέον»
Με αυτά τα συνθήματα, γραμμένα σε πανό, περίπου 10.000 διαδηλωτές -γυναίκες, άνδρες και παιδιά- βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, σε μια μαζική κινητοποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε βάρος των Γυναικών.
Σε πλακάτ επίσης αναφέρονταν τα ονόματα των 22 θυμάτων γυναικοκτονιών από τις αρχές του έτους στο Βέλγιο.
«Η τιμωρία των δραστών είναι σημαντική, όμως αυτό που θέλουμε πάνω απ’ όλα είναι οι βιαιοπραγίες να μην συμβαίνουν» υπογράμμισε η Σελίν Κοντρόν, μία από τις διοργανώτριες της συγκέντρωσης με τη συλλογικότητα Mirabal, στην οποία συμμετέχουν 100 οργανώσεις
Παρίσι: «Η μεγαλύτερη πορεία στη γαλλική ιστορία»
49.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι το Σάββατο, αλλά και δεκάδες χιλιάδες απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη Γαλλία, για να καταγγείλουν όλες τις μορφές βίας εναντίον των γυναικών.
Η συλλογικότητα #NousToutes, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, χαιρέτησε «τη μεγαλύτερη πορεία στη γαλλική ιστορία»: πάνω από 70 φορείς, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις και συλλογικότητες είχαν καλέσει σε αυτή την κινητοποίηση.
Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν το μήνυμά τους για έναν κόσμο, στον οποίο η βία δεν έχει θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες που είναι πλέον θύματα βίας πρέπει να προστατευθούν και να είναι ασφαλείς και ότι οι εγκληματίες πρέπει να τιμωρούνται.
137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά
Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
25 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τον ΟΗΕ, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια πραγματικότητα, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με μελέτες:
- μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της
- το 2012, ένας στους δύο φόνους γυναικών διεπράχθησαν από το σύντροφό τους ή από συγγενή τους
- το 2014, το 45 με 55% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ οι γυναικοκτονίες αποτελούν πλέον μία παγκόσμια μάστιγα καθώς όπως αναφέρει η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους.
Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα
Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.
Τι πρέπει να κάνει ένα θύμα έμφυλης βίας
Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα ένα άτομο που έχει υποστεί έμφυλη βία θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω:
- Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/ διαβατήριο) και να καλέσει το 100.
- Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο.
- Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους.
- Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα, αν επιθυμεί, να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.
- Να καλέσει το «15900» αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.
Comments